Școala Veche

Școala Veche

O construcție care poartă în ea nu doar destinele unor oameni ci și o părticică de istorie este simbolul dăinuirii.

  • Denumire proiect: Restaurare-consolidare și valorificare “Școala Veche” în
  • vederea amenajării Centrului Multicultural Bolintin-Vale
  •  
  • Amplasament: Str. Republicii 5, Bolintin Vale, județul Giurgiu
  •  
  • Finanțator: Primăria Municipiului Girugiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020, (POR), Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”
  •  
  • Proiectant general: SC Metropolitan Architecture Studio SRL
  •  
  • Şef proiect complex: Arh. Hoinărescu Daniel, atestat MCC
  •  
  • Antreprenor: RASUB CONSTRUCT SRL
  •  
  • Coordonator proiect – ING. FINTA FLAVIO – expert MCIN
  •  
  • Șef șantier: Ing. Marcu Adrian – specialist MCIN

Descriere
Clădirea, cunoscută acum sub numele „Școala Veche”, a fost construită în anul 1889, prin “osârdia” lui Constantin Șt. Bolintineanu, după planurile renumitului architect John Elisee Berthet. Era o construcție atipică, unică pentru peisajul rural al epocii. Dintre multele elemente ce-i confereau caracterul special de referință sunt etajul și „zvonița” (ceasul și clopotul), cel din urmă element fiind „copiat” apoi de alți arhitecți pentru clădiri școlare din mediul urban (vezi Liceul „Gh. Lazăr” sau școala „I. H. Rãdulescu” din București).

Proiectul a propus recuperarea ipostazei monumentului prin restaurarea clădirii, cea mai veche imagine a monumentului fiind surprinsă într-o carte poștală ilustrată de la începutul secolului trecut (1927). Această imagine a constituit punctul de plecare în procesul de restaurare.

Lucrările au fost demarate la începutul anului 2020 și au fost finalizate la jumătatea anului 2021, cu mai mult de 6 luni înainte de termenul de finalizare prevăzut de proiect.

Lucrări structură
Starea precară a monumentului a impus în primă fază asigurarea integrității structurale a clădirii aflate în stare de colaps. Au fost realizate în acest sens structuri metalice spațiale cu rol de sprijinire a corpurilor de zidărie marginale și a celui central – ansambluri sudate de tip grinzi cu zăbrele din profile laminate cu fundații proprii de tip blocuri izolate de beton armat. După finalizarea lucrărilor de consolidare, structurile metalice de sprijinire s-au demontat, stâlpii au fost tăiați la fața blocurilor de beton, iar fundațiile structurilor au fost înglobate în fundațiile noi ale clădirii consolidate.

După executarea sistemului de sprijiniri s-a trecut la execuția lucrărilor efective de consolidare:

– Lucrări de cămășuire cu plase sudate și beton armat a pereților interiori și exteriori. Cămășuirile au fost executate cu fundații proprii dezvoltate spre interior, centurile de fundare rezemându-se local pe blocuri izolate de beton turnate pe o adâncime de aproximativ 1,7 m, funcție de cota de fundare a pereților existenți în zona respectivă.

– Consolidarea în plan orizontal s-a realizat prin construirea peste nivelul parterului a unor planșee din beton armat pentru corpurile exterioare și a unor planșee pe grinzi din lemn pentru celelalte corpuri.

– Au fost consolidate calcanele existente din pereți de zidărie cu sâmburi și centuri din beton armat iar șarpantele s-au reconstruit integral pe structuri mixte din grinzi metalice și lemn.

– Executare scară interioară cu montanți de lemn lamelar și reconfigurare fațadă posterioară având capacitatea de a echilibra bolțile și arcele la bază fără deformații mari.

Lucrări arhitectură
– Refacerea timpanului de zidărie și a aspectului inițial al monumentului prin montarea unui ceas de fațadă cu clopot conform imaginilor din documentarul foto.

– Injectare de soluții hidrofobe cu rol de întrerupere a ascensiunii apei prin capilaritate

– Termoizolarea fațadei cu plăci de plută.

– Refacerea acoperișului și a sistemului pluvial din tablă de titan zinc.

– Refacerea golurilor de ferestre și uși, a tencuielor și a decorațiilor exterioare.

– Reeditarea conform originarului a tâmplăriei exterioare.

– Executarea vopsitoriei exterioare la pereți în culoarea alb stins iar la soclu în culoarea gri deschis, nuanțe de culoare ce aparțin primului strat de vopsitorie descoperit pe fațade în urma stratigrafiilor.

– Realizarea finisajelor de pardoseală din parchet de stejar în sălile de lucru și cu granit fiamat pe coridoare, holuri acces și grupuri sanitare.

– Lucrări de recompartimentare necesare adaptării spațiilor interioare la cerințele funcționale cerute prin temă.

– Reeditarea tuturor ornamentelor identificate la nivelul fațadelor (console streașină profilate, profilatură, nuturi etc.).

– Executare împrejmuire din profile metalice ornamentale.

– Lucrări de sistematizare, dotare cu mobilier urban și iluminat arhitectural.

– Lucrări de instalații cu rolul de conformare a clădirii în raport cu cerințele fundamentale

de calitate conform legii.

– Executare instalații electrice, instalații curenți slabi, instalații sanitare și termice.

Date:
14 septembrie 2022
Category:
Tags:
Logo Rasub

Fără trecut nu avem viitor!

Refacem trecutul și îl redăm în toată splendoarea lui!