Catedrala Sf. Haralambie

Catedrala Sfântul Haralambie

Redăm frumusețea, maiestuozitatea și eleganța vechilor construcții readucându-le la viață dar și redându-le funcționalitatea de altă dată. Profesia noastră de credință este reînvierea capodoperelor arhitecturale ale trecutului.

  • Denumire proiect: Proiectare și execuție lucrări de restaurare și conservare
  • a Catedralei conform proiectului „Restaurare, consolidare, protecţie şi conservare a Catedralei Sfântul Haralambie din Municipiul Turnu Măgurele”
  • Amplasament: Bd. Republicii nr. 6, Turnu Măgurele, jud. Teleorman
  • Proiectant general: SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE-PROIECTARE SRL – Dr. Ing. Viorica Frunză
  • Şef proiect complex: Arh. Karl Niels AUNER, Expert MCIN
  • Antreprenor: RASUB CONSTRUCT SRL
  • Coordonator proiect – ING. FINTA FLAVIO – expert MCIN
  • Șef șantier: Ing. Marcu Adrian – specialist MCIN
  • Restaurator componente artistice: Matefi Claudia, Grecu Dorin, Radu Iulian, Săraru Victor, Laurențiu Dragomir

Descriere
Construita din cărămidă si conceputa în stil bizantin dar cu turle în stil baroc, împrumutând motive arhitectonice ale mănăstirii Curtea de Argeș, catedrala cu hramul Sf. Haralambie din Turnu Măgurele a fost edificată în 1905 cu respectarea riguroasă a arhitecturii impusă de cultul creștin (pridvor deschis, pronaos, naos și altar) dar și cu multe elemente decorative de influență orientală. De la edificare s-a păstrat volumetria inițială, probleme structurale apărând doar la turla mare prăbușită la cutremurul din 1977 dar refăcută complet între anii 1985-1991

Lucrări structură
La reabilitarea unei structuri istorice, pe lângă exigențele de bază formulate față de orice structură – rezistență, stabilitate, siguranță în exploatare etc. – se pune în special problema conservării structurii, conservării conceptelor structurale, a materialelor originale împreună cu tehnologiile prin care acestea s-au pus în operă. Într-un cuvânt, a mesajului istoric înglobat în monument. Principalele soluții de consolidare au urmărit îmbunătățirea performanțelor seismice prin:

– Îmbunătățirea capacității portante a terenului de fundare prin executarea injectărilor în sol a cimentului bentonitic pe rețeaua perimetrală bisericii pe o adâncime de 4,20 m.

– Realizarea lucrărilor de eliminare a umidității din pereții de zidărie prin injectare cu substanțe hidrofobizante;

– Executarea tencuielilor de asanare a pereților subsolului la interior.

– Executarea, în prezența specialiștilor restauratori, a injectării fisurilor existente în bolta semicilindrică a turlei Pantocratorului și în fisurile din pereții de zidărie cu mortar pe bază de ciment tip Toxitrop cu contracții reduse de tip Megagrout 100.

– Instalarea, în prezența specialiștilor restauratori, a unor tiranți orizontali (bare forate) în dreptul nașteriilor arcelor (naos și pronaos) având capacitatea de a echilibra bolțile și arcele la bază, fără deformații mari.

Lucrări arhitectură și componente artistice

Intervențiile arhitecturale au presupus restaurarea suprafețelor interioare finisate cu stucomarmură, refacerea picturii interioare, refacerea zonelor de stucatură, restaurarea plasticii arhitecturale a fațadelor și a invelitorii, a componentelor din lemn, a vitraliilor și sistematizarea verticală. Urmare aplicării acestor soluții se propune reeditarea monumentului de arhitectură cu păstrarea formelor și materialelor originale și redarea acestuia în circuitul cultural.

Astfel, au fost executate operațiuni de:

– Desfacerea intervențiilor inadecvate, curățarea prin sablare uscată în zonele cu tencuială aderentă.

– Refacere a tencuielilor din similipiatră după realizarea măsurilor structurale de refacere a coeziunii zidăriei fațadelor.

– Reeditarea elementelor arhitecturale lipsă în conformitate cu mulajele prelevate după elementele identice în stare bună de conservare.

– Executarea operațiunilor de restaurare și conservare a elementelor arhitecturale cu valoare artistică de la nivelul fațadelor (elemente de decorație din similipiatră, ancadramentele cu elemente decorative în torsadă, din piatră ale ferestrelor, elemente decorative repetitive – friza decorativă, denticuli, ornamente de metal de la nivelul învelitorii).

– Refacerea cromaticii fațadelor.

– Refacerea învelitorii din tablă de titan zinc și a ornamentelor (flori de crin stilizate) conform originarului.

– Restaurare a ușilor monumentale din lemn și a feroneriilor din bronz și alamă, a jilțurilor (arhieresc și împărătesc) decorate în relief, din lemn de tei, a stranelor ornamentate sculptate în relief, din lemn de stejar, a iconostaselor și tetrapoadelor, a scărilor interioare de acces la turle.

– Restaurarea elementelor geometrice, figurative și florale ale vitraliilor (refacerea rețelei de plumb, înlocuirea sticlei deteriorate sau a completărilor cu geam colorat din etape anterioare de intervenție, îndepărtarea depunerilor de rugină).

– Executarea de vitralii noi după imagini de arhivă (vitralii dispărute sau înlocuite cu sticlă simplă).

– Refacerea integrității și autenticității conceptuale, morfologice și funcționale ale elementelor ornamentale din metal (icoane argint catapeteasmă, grilaj ornamental împrejmuire, ornamente tablă zinc turle, cruci, clopote, candelabre, feronerie etc).

– Operațiuni de preconsolidare, îndepărtare depuneri aderente, stabilizarea sărurilor, fixarea desprinderilor, chituiri ale lacunelor și fisurilor, verinsare și retuș cromatic final pentru restaurarea stucomarmurei realizate pe coloane și pilaștri.

– Restaurarea picturii în ulei realizată în stil bizantin, îmbinând iconografia specifică și zone pictate de câmp cu motive vegetale și florale. Pe lângă tratarea numeroaselor fisuri existente atât la nivelul stratului suport cât și la nivelul stratului de culoare, au fost remediate intervențiile necorespunzătoare, s-au executat operațiuni de biocidare, extragere a sărurilor, integrări cromatice, verinsare finală).

– Refacerea totală a picturii în zona turlei mari realizate într-un stil diferit și nefiresc stilului general al bisericii.

– Restaurarea pardoselii de mozaic, reeditare zonă mozaic.

– Restaurarea catapeteasmă.

– Construcție corp anexă integrat în conceptul arhitectural al monumentului.

Lucrări de instalații
– Refacerea instalației electrice, executare sistem detecție, semnalizare și avertizare incendiu, sistem tehnic de securitate.

– Limitarea intervenției asupra pardoselii originare a monumentului prin executarea unui canivou interior acoperit cu grile ornamentale pentru direcționarea conductelor aferente instalației termice și de climatizare

– Asigurarea necesităților termice și de climatizare prin executarea unei instalații termice (chiller, ventiloconvectoare, centrală termică în condensare).

Lucrări de amenajare incintă.

– A fost executat un sistem de iluminat arhitectural care să pună în valoare monumentul.

– Au fost executate placări ale aleilor pietonale, alei acces auto, trotuare într-o stereotomie unitară în acord cu prețiozitatea monumentului.

– Au fost amenajate spații verzi conform propunerii de amenajare peisagistică.

Date:
14 septembrie 2022
Category:
Tags:
Logo Rasub

Fără trecut nu avem viitor!

Refacem trecutul și îl redăm în toată splendoarea lui!