
Biblioteca Omnia
Biblioteca Omnia (fosta casă Pleșia) este una dintre cele mai emblematice clădiri din Craiova, o bijuterie arhitecturală recunoscută pentru stilul eclectic. A fost, de-a lungul vremii, un reper cultural și intelectual al orașului.Astăzi, Biblioteca Omnia renaște! Restaurată cu grijă, pasiune și respect, poate fi din nou admirată în toată splendoarea sa, așa cum a fost concepută inițial.Restaurarea nu înseamnă doar a reconstrui. Înseamnă să păstrezi sufletul clădirii, să înțelegi fiecare detaliu, să reînvii ce părea pierdut și să pui în valoare istoria, nu să o înlocuiești.
Din pasiune și respect pentru bijuteriile arhitecturale de odinioară,
din trecut în prezent, o nouă șansă.
Spre finalul secolului al XIX-lea, România intra într-o etapă de modernizare profundă, în care arhitectura începea să reflecte tot mai clar aspirațiile culturale ale epocii – un amestec elegant de influențe neoclasice, romantice și accente locale rafinate.
Biblioteca Franceză „Omnia”, recent restaurată, este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale acestei perioade. Astăzi, ea poate fi admirată din nou în toată splendoarea sa – cu interioare care îți taie răsuflarea și o poveste arhitecturală ce continuă să inspire.
- Denumire proiect: Restaurare Biblioteca Franceză Omnia – Craiova
- Amplasament: Strada Mihail Kogălniceanu 21, Craiova 200762
- Antreprenor: RASUB CONSTRUCT SRL
Descriere
Construita din cărămidă si conceputa în stil bizantin dar cu turle în stil baroc, împrumutând motive arhitectonice ale mănăstirii Curtea de Argeș, catedrala cu hramul Sf. Haralambie din Turnu Măgurele a fost edificată în 1905 cu respectarea riguroasă a arhitecturii impusă de cultul creștin (pridvor deschis, pronaos, naos și altar) dar și cu multe elemente decorative de influență orientală. De la edificare s-a păstrat volumetria inițială, probleme structurale apărând doar la turla mare prăbușită la cutremurul din 1977 dar refăcută complet între anii 1985-1991
Lucrări structură
- introducerea unui lift pentru asigurarea transportului de personal între demisol și mansardă
- introducerea unui montcharge între demisol și etaj pentru transportul cărților
- consolidarea elevației pereților exteriori (foraje verticale pe înălțimea construcției, cămășuieli la nivelul pereților demisolului și mansardei)
- consolidarea planșeelor de peste subsol, parter și etaj prin suprabetonare
- consolidarea profilelor metalice care susțin balconul de la etajul 1. Fisurile din pereți se vor curăţa pe traseul lor și se vor injecta cu ciment expansiv, iar acolo unde este cazul se vor ţese folosind incizii metalice ø12 din PC52.
- elementele de şarpantă deteriorate se vor înlocui cu elemente noi și tot materialul lemnos se va ignifuga și trata cu materiale specifice în vederea protecției contra incendiului.
- injectarea perimetrală a fundaţiilor şi soclului cu răşini poliuretanice în vederea întreruperii capilarităţii şi a eliminării umidităţii din zidurile perimetrale.
- realizarea hidroizolaţiei fundaţiilor
- refacerea integrală a trotuarului pe tot perimetrul clădirii;
- refacerea sistemului de colectare şi preluare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane, gheighere etc.)
- desfacerea planșeului din lemn de peste subsol în zona în care s-au prăbușit bolțișoarele și refacerea bolțișoarele din cărămidă în forma inițială.
- se va curăța intradosul grinzilor planșeului din bolțișoare și se vor proteja cu materiale anticorozive sau cu grunduri speciale
- realizarea la subsol a unei pardoseli ventilate
Lucrări arhitectură
- lucrări de restaurare a fațadelor
- lucrări de restaurare interioară
- lucrări curente de arhitectură subordonate conceptului de restaurare a monumentului
- reconsiderarea amenajării clădirii pentru funcțiunea actuală de bibliotecă cu spații conexe necesare funcționării în condiții moderne, conform propunerii și temei de proiectare
- lucrări de sistematizare verticală privind trotuarele și soclul clădirii – incinta se va amenaja pentru parcarea unui număr de autoturisme, cu spații verzi gazonate, adiacente trotuarelor de gardă perimetrale clădirii, realizate din dale de piatră. Zona carosabilă, aleea de acces și parcajele, se vor finisa cu pavele din piatră naturală. Cele câteva spații verzi suplimentare se vor gazona și se vor planta cu arbuști și plante decorative (trandafiri)
Restaurare – Conservare componente artistice
- conservarea si restaurarea plasticii arhitecturale a fațadelor (elemente din similipiatră, piatră, ceramică)
- restaurarea tâmplăriei din lemn de stejar cu reeditarea elementelor compromise
- restaurare lambriuri ornamentale
- restaurarea vitraliilor
- refacerea învelitorii din tablă de titan-zinc și a ornamentelor de la nivelul acesteia
- restaurarea elementelor valoroase din metal (obloane balcon, grilaje ornamentale, balustrada principală, feronerie valoroasă)
- intervenții restaurare-conservare decorație murală la nivelul pereților/tavanelor interioare
Instalații sanitare, termice și electrice
- asigurarea utilităților necesare funcționării în bune condiții a obiectivului, dotarea cu echipamente moderne și eficiente. Integrând tehnologii avansate, cum ar fi sistemele de climatizare, iluminare eficientă și securitate, se protejează structurile vechi de degradarea accelerată cauzată de condițiile de mediu și de uzura zilnică. Suplimentar, echiparea acestor clădiri cu sisteme eficiente de detecție și alarmare în caz de incendiu, instalații de stingere a incendiilor, iluminat de urgență și alte măsuri de protecție, este crucială pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Implementarea acestor măsuri moderne în cadrul monumentelor istorice nu doar protejează clădirile și vizitatorii, dar asigură și respectarea standardelor legale, contribuind la păstrarea în siguranță a patrimoniului cultural național.
Elemente arhitecturale principale
Cum fiecare colț al Casei Pleșia are istoria sa, ne respectăm angajamentul ca procesul de restaurare să ducă poveștile originare mai departe.
Refacerea decorației cu stucomarmură va readuce în acest spatiu atmosfera elegantă, ușor retro, familială, refăcând echilibrul cromatic și unitatea vizuală între lambriurile din lemn natur, sculptat, și plafonul realizat cu grinzi transversale profilate din ipsos ce descarcă pe consolele de pe pereții longitudinali.
Restaurarea ușii din lemn masiv de la intrare este o provocare aparte în orice proiect de restaurare. Îndepărtarea multiplelor straturi de vospitorii și refacerea bogatelor ornamentații (motive florale și vegetale -simboluri ale renașterii, purității și victoriei, reflectând prosperitatea și rafinamentul proprietarilor) presupun o muncă meticuloasă și bogate cunoștințe ale metodologiilor de restaurare lemn.
Holul secundar are o tratare parietală diferită față de cea a holului principal: pilaștri cu capiteluri aurite și oglinzi cu rame de ipsos profilate și elemente florale și ghirlande la partea superioară. Intervențiile anterioare au influențat negativ cromatica originară ducând inclusiv la distrugerea ornamentelor inițiale.
Decorată cu oglinzi venețiene, vitralii cu motive geometrice și florale, plafoane cu margini aurite și lambriuri sculptate, Sala Oglinzilor nu este doar un spațiu decorativ, ci unul încărcat de simboluri care reflectă valori culturale și spirituale, invitând la contemplare și introspecție în contextul unei arhitecturi remarcabile. În contextul arhitectural și artistic al Sălii Oglinzilor, prezența bogatelor simblouri la nivelul scafelor este menită să îmbogățească estetic interiorul clădirii, să creeze o atmosferă de sacralitate și rafinament și să sugereze protecția valorilor culturale și artistice adăpostite de această clădire istorică (motivul repetat al scoicii, serafimii, motive geometrice și florale) Operațiunile de restaurare au pus în prim plan refacerea volumetriei și redarea cromaticii originare, redând acestei încăperi aroma și spiritul secolului XIX.
Dragonul de pe parapetul scării principale nu este un element izolat ci face parte dintr-un ansamblu decorativ armonios care contribuie la estetica generală. În multe culturi, dragonul simbolizează puterea, protecția și înțelepciunea. Prezența unui dragon pe parapetul scării poate sugera un simbol al protecției și al forței, semnificând, poate, puterea și stabilitatea casei și a familiei care a deținut-o inițial.

































