Monumentul Istoric Poșta Veche

Monumentul Istoric Poșta Veche

Redăm frumusețea, maiestuozitatea și eleganța vechilor construcții readucându-le la viață dar și redându-le funcționalitatea de altă dată. Profesia noastră de credință este reînvierea capodoperelor arhitecturale ale trecutului.

  • Denumire proiect: MONUMENTUL ISTORIC POSTA VECHE
  • Amplasament: Str. București 193, Călărași
  • Perioada de implementare-  24.09.2018 – 24.09.2020
  • Echipa de proiectare: SC Metropolitan Architecture Studio SRL; Şef proiect complex: Arh. Hoinarescu Daniel , Atestat MCC
  • Antreprenor: RASUB CONSTRUCT SRL
  • Coordonator proiect – ING. FINTA FLAVIO – expert MCIN
  • Șef șantier: Ing. Marcu Adrian – specialist MCIN
  • Tipuri de intervenție:

    – lucrari de desfaceri, s-au desfacut toate elementele constructive distruse care prezentau un rsic de prabusire

    – lucrari de restaurare zidarii, acoperis de protectie, eliminarea tuturor mortarelor de zidarie pe baza de ciment din rosturile zidurilor

    – executarea lucrarilor de consolidare la nivelul fundatiilor

    – injectari pentru stoparea umiditatii ascendente prin capilaritate

    – rostuirea si tencuirea zidariilor, completari cu zidarie de epoca

    – restaurare/ reaplicare elemente decorative fatade

Descriere

Construită pe timpul domniei regelui Carol I, clădirea a funcționat ca poștă până în perioada comunistă (cca. 1950), când a devenit Tribunal, iar apoi Casa Căsătoriilor. După 1989 a funcționat ca sediu al unor firme private, ca sediu al unor partide politice, ca locuință socială, fiind ulterior abandonată (1997), moment din care a inceput să se degradeze. Cu toate acestea, pentru locuitorii orașului Călărași, a fost recunoscută în continuare – și este numită chiar și astăzi – după funcțiunea pe care a avut-o la origine.

Se numără printre puținele clădiri de poștă construite în România înainte de 1900 și rămase în picioare până în zilele noastre. În prezent, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România, în grupa valorică B.

Restaurare

Pe langă starea precară în care se prezenta clădirea, dificultatea procesului de restaurare a fost amplificată de natura terenului de fundare, cu zone de consistență scăzută și limite foarte largi ale nivelului hidrostatic în zonă, corelate cu sensibilitatea la umezire a straturilor existente. Urmare acestor date inițiale, a fost exclusă din start soluția sistemului de fundare directă și s-a optat pentru îmbunătățirea terenului de fundare prin injectări de ciment prin tehnologie de tip jet-grouting cu recomandarea limitării presiunilor efective transmise de construcție pe talpa fundațiilor.

În cadrul proiectului s-a executat o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrității si stabilității construcțiilor, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun in pericol starea monumentului. In acest scop au fost utilizate toate mijloacele moderne care stau la dispoziția proiectanților si constructorilor, fara a schimba caracterul monumentelor si stilul arhitectonic. Toate intervențiile au fost făcute în spiritul regulilor restaurării si conservării monumentelor istorice, având la bază sudii și expertize întocmite de specialiști și experți.

Astfel, înainte de demararea execuției lucrărilor am colaborat în vederea elaborării proiectului tehnic pentru lucrările de stabilizare a terenului și eliminare a umidității excesive prin injecții autoîntăritoare din ciment-bentonită la adâncimi diferite.

Îmbinarea principiilor restaurării conservative cu cea creativă și-au găsit ecou în restaurarea profilelor și a elementelor decorative din ceramică arsă ale fațadelor. Întrucât majoritatea ornamentelor și profilelor fațadei au fost distruse, s-a procedat la refacerea acestora având la dispoziție câteva replici păstrate în custodia Muzeului Dunării de Jos sau documente de arhivă. Replicile au fost supuse unor operațiuni de restaurare și conservare constând în îndepărtarea depunerilor de carbonați de calciu prin tratamente chimice urmate de neutralizarea și uscarea fragmentelor la temperatură ambientală, asamblarea cu adezivi compatibili, completări volumetrice, integrare cromatică și conservare finală prin pensulare. Elementele de ceramică noi au fost executate cu respectarea etapelor clasice și anume: remodelarea piesei din lut de modelaj ținând cont de coeficientul de dubla contracție, realizarea de tipare rigide din ipsos, turnarea modelului pozitiv din ipsos și retușarea acestuia, sticluire, presarea manuală a modelului ceramic cu inserarea de armatură, retușarea replicii, arderea replicii la o temperatura de 900° -1150°.

Date:
20 octombrie 2023
Category:
Tags:
Logo Rasub

Fără trecut nu avem viitor!

Refacem trecutul și îl redăm în toată splendoarea lui!