Casa Tache Dianu
Redăm frumusețea, maiestuozitatea și eleganța vechilor construcții readucându-le la viață dar și redându-le funcționalitatea de altă dată. Profesia noastră de credință este reînvierea capodoperelor arhitecturale ale trecutului.
Această construcție a fost locuința familiei Dianu, un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat însă și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu). Ulterior, clădirea a fost sediul Școlii de Artă „Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
- Denumire proiect: Restaurarea, consolidarea și dotarea
- Monumentului Istoric CASA DIANU ca Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. .
- Amplasament: Strada 24 Ianuarie 4, Craiova
- Proiectant general: SC GETRIX SA
- Arhitectură: GETRIX SA, arh. Mariana Trif, arh. Mihai-Radu Trif
- Antreprenor: RASUB CONSTRUCT SRL
- Coordonator proiect – ING. FINTA FLAVIO – expert MCIN
- Șef șantier: Ing. Marcu Adrian – specialist MCIN
- Restaurator componente artistice: Matefi Claudia, Radu Iulian
Descriere
Vechea clădire Dianu din strada 24 Ianuarie este un monument datând de la sfârşitul secolului XIX şi începutul de secol XX. Este un reper arhitectural şi stilistic semnificativ pentru arhitectura municipiului Craiova. Ansamblul compozițional este conceput preponderent cu elemente aparținând stilului neobaroc cu influențe Art Nouveau. La interior, fondul decorativ cel mai impresionant îl constituie tavanele și scafele împodobite cu stucaturi policrome și aurite, fiecare încăpere prezentând un model de tavan diferit. Decorațiile sunt extinse la nivelul ușilor, acestea fiind împărțite în panouri ortogonale profilate și având câte o supraporta din stuc policrom.
Lucrări structură
Cu scopul afectării minime a planșeelor ornamentale de peste parter și a volumetriei construcției, soluția de consolidare a constat în:
– Consolidări structurale prin cămășuirea zidurilor interioare de la subsol și parter cu benzi armate cu fibră de carbon aplicate bidirecțional (orizontal și vertical). Lamelele astfel aplicate au fost ancorate în centuri din beton armat executate la baza zidurilor sau la nivelul planșeelor prevăzându-se ancoraje verticale de legătură între nivelurile consecutive. Lamelele verticale dispuse la colțuri au fost aplicate având continuitate de la nivelul fundațiiilor până la planșeul consolidat de peste parter.
– Csigurarea continuității consolidării între mansardă și parter s-a făcut prin executarea de coloane din beton armat forate în zidărie;
– La nivelul de călcare al demisolului s-a executat o placă de beton armat prevăzută, la contactul cu pereții, cu o centură în care au fost ancorate lamelele din fibră de carbon.
– Planșeul peste demisol s-a suprabetonat cu conectarea prin ancore sudate a armăturilor suprabetonării de talpa superioară a profilelor metalice ale bolțișoarelor de la demisol
– Planșeul de lemn de peste parter a fost dublat prin montarea de profile metalice și executarea unui planșeu compozit din tablă cutată care suportă suprabetonarea cu o placă de beton armat de 10 cm.
– Solidizarea și revizuirea elementelor de lemn ale șarpantei prin înlocuirea celor degradate.
Lucrări arhitectură
– Au fost conservate compartimentările interioare originale ale clădirii, în zona încăperilor principale de reprezentare, fiind reamenajate spațiile auxiliare.
– Eliminarea umidității ascensionale la nivelul pereților subsolului.
– Refacerea integrală a învelitorii din tablă de titan zinc și a ornamentelor acesteia (coame ornamentale, lucarne, cupole).
– Restaurarea integrală a tâmplăriei de lemn.
– Refacerea finisajelor interioare și exterioare cu materiale compatibile statutului de monument istoric.
– Amenajarea și refuncționalizarea mansardei.
– Lucrări de sistematizare, amenajare peisagistică și iluminat arhitectural pentru punerea în valoare a obiectivului.
Lucrări componente artistice
– Refacerea compoziției decorative a interioarelor monumentului de arhitectură prin recuperarea straturilor originale ascunse de intervenții grosiere sau degradate de variațiile de temperatură și umiditate cumulate cu vibrațiile și mișcările seismice.
– Executare, replantare și finisări ale pieselor lipsă la nivelul stucaturii interioare prin realizarea cromaticii conform stratigrafiilor originale, inclusiv prin aplicarea foiței de aur în zonele astfel relevate de analize.
– Refacerea cromaticii originale a elementelor de tâmplărie din lemn.
– Înlaturarea celor patru straturi de vopsitorii/zugrăveli succesive ce acopereau decoratiile fațadei, chituirea lacunelor și tratarea fisurilor relevate de curațiri.
– Operațiuni ample de biocidare, refaceri ale volumetriei sau completări cu piese noi și finisări la nivelul ornamentelor din piatră și ipsos de pe fațadă (ancadramente, mascheroni, bosaje, cornișe, profilatură etc) urmate de reintegrarea cromatică, aplicare patină și operațiuni de hidrofobizare.
Lucrări de instalații cu rolul de conformare a clădirii în raport cu cerințele fundamentale de calitate conform legii
– Refacerea instalațiilor electrice.
– Executarea instalației de stingere cu gaz inert, a instalațiilor de semnalizare și detectare a incendiilor, control acces, efracție, voce-date, sonorizare ambientală.
– Executarea instalațiilor sanitare și termice pentru deservirea corespunzătoare a clădirii conform destinației propuse de muzeu.